Rode kleur volgens psychologie: betekenis, symboliek en curiosa

Kleurpsychologie: betekenis van de kleur rood

Wat is je favoriete kleur? Het is misschien niet de kleur rood, maar zeker als je naar een kleur wordt gevraagd, is rood een van de eerste die in me opkomt. Dat komt omdat het een zeer krachtige en viscerale kleur is en daarom de betekenis van de kleur rood Het is heel belangrijk voor je leven. Wil je weten hoe je het maximale uit de kleurenpsychologie? We vertellen je alles wat de symboliek van de kleur rood voor je kan doen.

De passie is rood

De meest intense emoties zijn rood. De passies, de positieve en de negatieve, dragen deze kleur gemarkeerd met vuur, nooit beter. De vegende passie van geliefden, seksuele passie, maar ook haat of woede. Rood is een intense kleur, evenals de implicaties ervan. Er zijn geen halve maten in rood, als het rood is, is het dat ook echt.

Liefde is rood, rood is Valentijnsdag, hoewel we het soms willen zoeten met wat roze tinten die beter samengaan met die rust die een bewuste en stabiele liefde produceert. Maar gepassioneerde liefde, irrationele liefde, blinde liefde, verboden liefde en zelfs giftige liefde, die geen liefde is, ze zijn allemaal rood.

Het gevaar van de kleur rood

Het verkeerslicht wordt rood wanneer u niet kunt passeren, dit duidt op gevaar. Alle waarschuwingsborden zijn rood omdat het dat ook is een waarschuwingskleur. Omdat het een kleur is die zoveel intensiteit afgeeft, verbaast het ons dat niet worden gebruikt om het gevaar te signaleren.

Gevaar heb je ook het bloed. Uit een snee stroomt een bloed dat rood is zoals de angst dat je iets zal overkomen, zoals de angst dat het leven zal ontsnappen door die rode vloeistof. Maar bloed duidt niet alleen op gevaar, maar ook op leven. Het intens leven vereist de volledige kracht van het bloed, dus wat het ook is om te leven je leeft in het rood.

Het vuur is ook rood. Hoewel het vergezeld kan gaan van geel of oranje, maar dat gevaarlijke vuur, die vlam die veegt, is rood. En dit is letterlijk en figuurlijk van toepassing. Een vuur dat alles vernietigt, is zo rood als die vlam van passie die je van binnen smelt en je gezond verstand beëindigt.

Waar staat de kleur rood voor?

Positieve betekenissen van de kleur rood

Er zijn enkele betekenissen van rood die heel positief voor je kunnen zijn en dat ze kunnen u helpen welzijn te bereiken.

+ Rood is kracht, het is leven, het is immense energie.

+ Rood is passie, de passie die je nodig hebt om je projecten uit te voeren, van je partner te houden of van jezelf te houden.

+ De erotiek die nodig is om je relatie in leven te houden is ook rood. Rood is de kleur van verleiding en plezier.

+ Er is veel moed voor nodig om te leven en die functie is rood gemarkeerd. Moedig zijn is rood.

+ vakantie Ze zijn rood gemarkeerd op de kalender om er met passie van te genieten.

+ Rood is om te kunnen.

Negatieve betekenissen van de kleur rood

De psychologie van kleuren werkt als yin en yang, dat elk positief deel ook een negatief deel heeft.

+ als het is verbodenHet is rood.

+ als het is gevaarlijkHet is rood.

+ de agressiviteitde geweld En de oorlog is rood.

+ de toornde ik haat of de verlangen naar wraak Het zijn rode emoties.

+ Rood is conflict, strijd, meningsverschillen. Denk er eens over na voordat je je slaapkamer in deze kleur schildert.

+ de straf Het is rood. En de pijn Het draagt ​​ook deze kleur.

  • U bent misschien geïnteresseerd: “Betekenis (positief en negatief) van wit volgens de psychologie”

De negatieve betekenissen van de kleur rood

Rood in andere culturen

Zoals met alle kleuren, is de symboliek van rood niet in alle culturen hetzelfde. In India, bijvoorbeeld, de bruiden worden niet wit, maar dat rood dat trekt vruchtbaarheid aan. Om door te gaan met vergelijkingen, als in onze cultuur de rouwkleur het is zwart in Zuid-Afrika Rood is het.

In China is rood de kleur van geluk en het heeft ook positieve connotaties in de koudste landen, misschien vanwege de relatie met het vuur dat een geruststellende hitte geeft. echter, In de Egyptische cultuur symboliseerde rood zowel kwaad en vernietiging als regeneratie, afhankelijk van de context.

Deze dualiteit van de rode kleur is interessant wanneer je deze toepast op je eigen leven. Historisch gezien vonden we ook bepaalde tegenstrijdigheden bij het evalueren van deze kleur. In de middeleeuwen het rood was symbool van kwaad, zonde en straf, evenals roodharige mensen, maar aan de andere kant was het de kleur die symboliseerde de kracht van kardinalen en bisschoppen.

Wat de rode kleur betekent in India

Hoe de rode kleur je kan helpen in je leven

Kleuren kunnen je kracht, energie, vitaliteit geven, je creativiteit vergroten, je rust en stilte geven. Of precies het tegenovergestelde. Daarom is het handig om te weten hoe ze te gebruiken. Zo veel als rood je favoriete kleur is, probeer het niet te veel in je huis te gebruiken. En minder in de slaapkamer voor vermijd confrontaties en gevechten in je relatie.

Een paar rode toetsen volstaan ​​om alle erotiek en passie te laten stromen, maar vermijd deze kleur op muren en beddengoed Als je niet wilt dat je relatie een slagveld wordt. Ook schilder je geen andere plaatsen in het huis rood, het is zo’n intense en krachtige kleur dat met een paar details hier en daar genoeg zijn om je kracht en kracht over te brengen. Overmatig, weet je, je bent in gevaar.

Je kast kan met deze kleur worden gevuld. Is er iets waarmee je je sterker voelt dan een rode jurk? Nou, ga je gang. En met rode schoenen loop je zelfverzekerder. De rode jas brengt onderscheid en een gevoel van kracht. En als je door de kapper gaat en met een andere look durft, onthoud dan dat de roodharige vrouw de meest verleidelijke is.

Denk rood om je kracht te geven, visualiseer deze kleur wanneer je je kwetsbaar voelt, schrijf een dagboek met een rode pen om je woede, je pijn of je frustratie te verdrijven. Gebruik het rood in het midden van een mandala om je krachtig te voelen, om te voelen dat je de teugels en controle over je leven hebt. en leg een vleugje rood op de lippen als je een laag zelfbeeld hebt.

De kleur rood in je dag tot dag

Curiosa over de kleur rood

Wist je dat daar? 105 tinten rood? Hoe intenser het is, hoe krachtiger de betekenis ervan zal zijn. Als nieuwsgierigheid kunnen we daar op wijzen rood is de eerste kleur die baby’s onderscheiden en verder met de kinderen, welke kleur zag je de kerstman? Vreemd genoeg komt deze man uit Lapland, een koude plaats die wat extra warmte nodig heeft.

We hebben al gezegd dat rood in koude landen een kleur is die warmte brengt en daarom sommige huizen hadden een rode hoek gewijd aan religieuze iconen. En het Rode Plein in Moskou?

Welke kleur heeft Roodkapje? Misschien koos hij rood omdat in sommige culturen deze kleur beschermt tegen het boze oog, tegen afgunst en tegen de duivel. En in dit geval ook tegen de wolf.

Meer rood vinden we in de wijn die ons zoveel plezier geeft, in de eerste lippenstiften die meer en beter verleiden, in luxe auto’s om op te scheppen, in oud en nieuw ondergoed om geluk te trekken of in de sluier van de bruiden van het oude Rome.

Rood en bloed zijn altijd verbonden geweest in sommige rituelen. Ze zeggen dat gladiatoren het bloed van hun tegenstanders dronken om extra kracht te hebben en dat de oude Grieken bloed goten over de graven van hun geliefden om hun kracht te behouden totdat ze de wereld van de doden bereikten.

  • Gerelateerd artikel: “De betekenis van dromen over de kleur rood”

In de christelijke traditie wordt het bloed van Christus gedronken in de vorm van wijn en baadde de mythische Duitse held Siegfried in het bloed van een draak zodat zijn lichaam onkwetsbaar was. Ze zeggen ook dat baby’s in sommige culturen baden in het bloed van dieren, zodat ze meer kracht zouden hebben en hetzelfde gebeurde met de pasgetrouwdenaan degenen die ze bespoten met bloed om kracht en vruchtbaarheid te bieden.

Nu ken je het geheim: je kracht is rood geverfd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *