Bijwerkingen van het koperen spiraaltje en hoe ze te vermijden

Bijwerkingen van het koperen spiraaltje en hoe ze te vermijden

Tussen de verschillendecontraceptieve methodendeKoper spiraaltje o Copper T was een van de meest revolutionaire voor de seksuele gezondheid van vrouwen, en het blijft erg populair omdat het een van de meest effectieve en omkeerbare niet-hormonale systemen is, waardoor vrouwen de behandeling kunnen verlaten wanneer ze maar willen zonder nauwelijks van streek

Hoewel deKoper spiraaltje is in de loop der jaren geperfectioneerd, maar het gebruik ervan impliceert nog steeds watbijwerkingen afgeleid van zijn mechanische werking. Het spiraaltje bestaat uit een T-vormig apparaat dat toegang tot sperma blokkeren wanneer geplaatst in de baarmoeder.

De meest irritante bijwerkingen van koperen spiraaltje

De fysieke plaatsing van het spiraaltje impliceert de introductie van een element buiten ons lichaam, wat meestal een oorzaak isafwijzing voor veel vrouwen, uit angst voor hun opkomstinfectiesof tranen, hetzij door plaatsing of door voortgezet gebruik. De meest voorkomende is dat IUD inbrengen is pijnlijkhet is echter snel (de gynaecoloog zal er niet meer dan een minuut over doen om het aan te trekken), dus het wordt vrij draaglijk. Het wordt aanbevolen om een ​​uur vóór het inbrengen een ontsteking te nemen.

Hoewel het niet erg gebruikelijk is, kan het worden opgemerktongemak in geslachtsgemeenschap, of let op de draden die het spiraaltje vasthouden, dus u moet een arts raadplegen om ze te verminderen. Er is een risico dat uw verdrijving toevallig. Dit is echter ongebruikelijk en de meeste verwijderingen vinden meestal plaats tijdens het eerste jaar na het inbrengen (voornamelijk in de eerste drie maanden). Het kan ook voorkomen gedeeltelijke verwijdering (dat het spiraaltje iets afdaalt van de plaats waar het zich in de baarmoeder bevindt) die u kunt detecteren omdat u symptomen begint te krijgen zoals krampen, krampen, overvloediger vaginale afscheiding, onregelmatig bloeden of pijn in seksuele relaties van uw kant en die van uw partner. Als u een van deze symptomen opmerkt, moet u naar de gynaecoloog gaan die u de optie biedt om het spiraaltje te verwijderen en het te vervangen door een ander of een andere anticonceptiemethode te zoeken die het beste bij u past.

Geconfronteerd met het voordeel dat, aangezien het geen hormonaal apparaat is, het koperen spiraaltje geen oorzaak isgewichtstoename, acne of andere bijwerkingen, het veroorzaakt meestal verhoging van het bloeden door de menstruatie, zowel in overvloed als in de duur van de periode. Bovendien, met het koperen spiraaltje op, menstruatie is meestal veel pijnlijker en het is heel gebruikelijk voor een kleine bloeden tussen regels.

Nadelen bij het gebruik van het koperen spiraaltje

Een belangrijke overweging waarmee we rekening moeten houden, is dat de IUD-typologie het geschikter maakt voor vrouwen die al minstens één kind hebben gehad. Een van de grote voordelen van het gebruik is dat het compatibel is tijdens borstvoeding. In plaats daarvan voor vrouwen die dat niet zijn geweestzwangere vrouwen, het spiraaltje kan infecties (zoals vulvovaginitis schimmel) en zelfs veroorzaken baarmoederperforatie die tot vruchtbaarheidsproblemen kan leiden.

Een ander van de mogelijke gevolgen van het gebruik van het koperen spiraaltje is Pelvic Inflammatory Disease (PID) of wat beter bekend staat als tubale infectie. Het risico om aan deze pathologie te lijden is aanwezig tijdens de eerste maand na de service als gevolg van het inbrengproces van het apparaat. Hoewel onwaarschijnlijk, kan het gebeuren dat wanneer het apparaat wordt geplaatst, de aanwezige bacteriën in de vagina de binnenkant van de baarmoeder en buizen vervuilen.

Ten slotte is het belangrijk om herzieningen uit te voeren en, indien mogelijk, het spiraaltje aan te vullen met andere anticonceptiemethoden, omdat, hoewel het zeer onwaarschijnlijk is, er gevallen zijn geweest vanzwangerschap ondanks het gebruik van het koperen spiraaltje. In tegenstelling tot wat gewoonlijk wordt gedacht, verhoogt het spiraaltje de snelheid van buitenbaarmoederlijke zwangerschappen (zwangerschap buiten de baarmoeder) echter niet, hoewel het waar is dat het anticonceptieve effect van dit apparaat krachtiger is voor intra-uteriene zwangerschappen en minder voor mogelijk ectopisch

Mythen rond het koperen spiraaltje

Koperen spiraaltje mythen

Hoewel moet worden toegegeven dat het inbrengen van een koperen spiraaltje tot een aantal mogelijke ongemakken kan leiden, zoals hierboven vermeld, is de waarschijnlijkheid van het optreden ervan erg laag. Veel vrouwen wijzen deze anticonceptiemethode af vanwege angst, onwetendheid of geloof in bepaalde mythen die om hem heen circuleren en volkomen onjuist zijn. In Diario Femenino willen we deze mythen ontmantelen, zodat jij op basis van waarheidsgetrouwe informatie kunt beslissen of je het spiraaltje kiest als een methode om zwangerschap te voorkomen of niet.

+ Mythe: spiraaltje veroorzaakt baarmoederkanker of endometriose

Het is niet bewezen dat het spiraaltje een trigger is voor ziekten zoals baarmoederkanker of endometriose. Deze pathologieën zijn gekoppeld aan genetische of hormonale oorzaken.

+ Mythe: In geval van zwangerschap kan het spiraaltje de baby beschadigen

Deze verklaring is volkomen onjuist. Allereerst moet worden bedacht dat een zwangerschap met het geplaatste spiraaltje zeer onwaarschijnlijk is. Ten tweede, in het geval dat een dergelijke zwangerschap zich voordoet, kan het spiraaltje de baby niet schaden omdat het zou worden beschermd door de placenta en het placenta membraan.

+ Mythe: het spiraaltje kan naar de maag bewegen

Helaas denken veel vrouwen nog steeds dat deze mythe waar is. Het spiraaltje kan niet naar de maag bewegen noch aan enig ander intern orgaan buiten het voortplantingssysteem, zelfs als het apparaat niet op de juiste manier is geplaatst.

+ Mythe: Zodra u stopt met het gebruik van het spiraaltje en zwanger wordt, is er een hoger risico op abortus.

Als je ooit iemand hebt horen zeggen dat de baarmoeder gewend raakt aan het spiraaltje en dat, als het eenmaal is gestopt met het gebruik, het embryo tijdens de zwangerschap kan worden verwijderd, moet je weten dat deze verklaring helemaal een leugen is. De functie van het spiraaltje is die van voorkomen dat bevruchting optreedt belemmeren van de beweeglijkheid van het sperma en voorkomen dat ze de eileiders bereiken. Dit effect verdwijnt onmiddellijk zodra het spiraaltje wordt verwijderd, zodat een zwangerschap zich vanaf dat moment perfect en met volledige normaliteit kan ontwikkelen.

Meer voordelen dan nadelen

Voor- en nadelen van het koperen spiraaltje

Als je het op een schaal zet, winnen waarschijnlijk de voordelen van het koperen spiraaltje ongemak. Jij bent het echter die het laatste woord heeft! Dit zijn zijn voordelen:

+ Hoge efficiëntie.

+ Duur van maximaal vijf jaar. In sommige modellen kan het koperen spiraaltje zelfs tien jaar meegaan.

+ Vanwege de lange duur en de gebruiksduur wordt het een redelijk goedkope anticonceptiemethode.

+ Het kan op elk moment worden geëxtraheerd en wanneer je maar wilt.

+ Het is steriel, veroorzaakt geen infecties van welke aard dan ook.

+ Het is niet abortief.

+ Is omkeerbaardat wil zeggen dat de menstruatiecyclus normaal wordt hersteld en dat zwangerschap na verwijdering gemakkelijk kan worden bereikt.

+ Het is niet gecontra-indiceerd bij het nemen van medicijnen als barbituraten of antibiotica.

+ Het koperen spiraaltje kan perfect worden gedragen tijdens de periode van borstvoeding.

+ Het kan vier weken na levering worden ingebracht, evenals na een abortus.

+ u kunt worden gebruikt tijdens de climacterie, evenals een jaar na de laatste menstruatie.

+ Het is niet nodig om te doen rustperioden.

+ Door geen hormonen te bevatten, veroorzaakt geen onevenwichtigheden in het lichaam.

+ Het intra-uteriene koperen apparaat kan worden gebruikt als noodanticonceptiemethode. Indien geplaatst binnen 120 uur (ongeveer 5 dagen) na onbeschermde seks, is het voor meer dan 99% effectief in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen.

+ Vergeet niet om het dagelijks in te nemen omdat het gebeurt met de anticonceptiepil. 

Heb je ooit het koperen spiraaltje gebruikt? Vertel ons je ervaring in de reacties. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *