Melanofobie: dit is de angst voor zwarte kleur

Kenmerken van melanofobie

Voor veel mensen is het ondenkbaar, maar chromatofobie of angst voor kleuren bestaat. Het is het geval van melanofobie, een aandoening waarbij de zwarte kleur de bekendheid en het karakter van extreem gevaar verwerft. Het is waar dat we worden geconfronteerd met een kleur die cultureel wordt geassocieerd met het fatale, maar het lijkt niet genoeg om een ​​fobie te ontwikkelen. Of ja? Wij vertellen u er alles over melanofobie of angst voor zwarte kleur in ons fobieënwoordenboek.

Wat is melanofobie

Melanofobie is de angst voor zwarte kleur. Soms wordt deze term in het verlengde daarvan gebruikt om te verwijzen naar racistisch gedrag, maar in de meeste gevallen is het een fobische aandoening waarbij angst ontstaat bij een bepaalde kleur: zwart. ze zijn voor de hand liggende complicaties en beperkingen die zich voordoen in het leven van mensen die lijden aan deze fobie.

Bang zijn voor een zwarte kleur betekent vluchten of deze kleur vermijden, iets dat niet altijd wordt bereikt. Hoe vermijd je zwart? Je kunt het in je eigen huis vermijden, je kunt je altijd in felle kleuren kleden, maar als je naar buiten gaat, buiten de muren van je eigen wereld, is het absoluut onvermijdelijk om de zwarte kleur te vinden.

Welke symptomen heeft melanofobie

Het is een irrationele en buitensporige angst die begint met nervositeit. Die anticiperende angst om te weten dat je te maken krijgt met een verondersteld gevaar en dat je de gebruikelijke symptomen veroorzaakt zoals duizeligheid, kortademigheid, tachycardie, braken … En ze kunnen de gevreesde paniekaanval bereiken wanneer de situatie oncontroleerbaar wordt.

Omdat er meer is. Eén ding is dat de persoon die lijdt aan melanofobie Ik kan het niet helpen dat ik in paniek raak door de kleur zwart en nog iets heel anders is dat hij zich niet bewust is dat zijn angst irrationeel is. Waarom lijd je aan die angst? Het gevoel dat er iets ergs gebeurt in je geest en vooral het gevoel van arbeidsongeschiktheid, doen de problemen van eigenwaarde verschijnen.

Wat is melanofobie?

Oorzaken en gevolgen van melanofobie

Symptomen zijn typisch voor elke fobische aandoening. De gevolgen van melanofobie gaan echter verder, omdat de beperkingen veel zijn. Mensen met angst voor zwarte kleur zijn betrokken bij een cirkel van emotionele problemen, sociaal isolement en arbeidsongeschiktheid Ze kunnen je leven in de hel veranderen.

De vraag die daarna komt is, hoe kan het zijn dat iemand deze zwarte paniek ontwikkelt? Als we in de meeste fobieën de oorsprong vinden in een traumatische ervaring, vinden we het moeilijk om een ​​situatie voor te stellen waarin dit mogelijk is met de kleur zwart. Hoewel alles in de wereld van fobieën kan zijn.

We kunnen gemakkelijker de oorsprong van melanofobie in a plaatsen angststoornis die ongegronde angsten veroorzaakt voor de meest verrassende situaties of stimuli. We kunnen ook de culturele factor in deze stoornis niet negeren, omdat zwart in veel culturen wordt geassocieerd met de dood, de sinistere of de angst zelf.

Hoe melanofobie wordt overwonnen

Elke fobie kan worden overwonnen, maar het moet niet met onze eigen middelen worden geprobeerd. Vooral als we het hebben over een geleidelijke blootstelling aan die stimulans. Het overwinnen van een fobie doorloopt een psychologische behandeling die een tijdje duurt, het kan niet ’s nachts worden gedaan Zelfs niet met medicijnen.

Zo zal de psycholoog kiezen voor de meest geschikte behandeling, die In de meeste gevallen van fobieën is cognitieve gedragstherapie. Het werkt goed, zo goed dat het zowel het vervormde denken dat je zwart als een gevaar ziet, wijzigt als het vermijdingsgedrag waar angst je toe leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *